Menu strony

Treść interaktywna

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Treść strony

Sok zachowuje prawie wszystkie składniki odżywcze owoców i warzyw

Nowoczesne technologie stosowane w produkcji soków pozwalają na wydobywanie z owoców i warzyw wszystkiego, co w nich najlepsze i najbardziej wartościowe. Pierwszy etap produkcji soku to dokładne mycie warzyw i owoców. Następnie są one przebierane, a potem rozdrabniane, tłoczone lub wyciskane. Soki klarowne dodatkowo poddaje się filtracji. Kolejnym etapem produkcji jest pasteryzacja. Jest to naturalny sposób utrwalania soków, poprzez ich podgrzanie, tak jak robią to nasze babcie i mamy przygotowując przetwory na zimę. Niszczone są w ten sposób bakterie i inne drobnoustroje niekorzystne dla organizmu człowieka przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Proces ten jest kontrolowany na każdym etapie tak, aby produkt trafiający do konsumenta był najwyższej jakości. Przed wysłaniem do sprzedaży soki poddaje się również ocenie organoleptycznej.

www.kups.org.pl

Barwa i smak soku pochodzą z owoców i warzyw, z których został wyprodukowany

PRAWDA. Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub jest odtworzony z soku zagęszczonego. Do soków mogą być dodawane witaminy i sole mineralne w celu wzbogacenia go. Soki nigdy nie zawierają aromatów innych niż te pochodzące z owoców/warzyw ani żadnych konserwantów, słodzików czy barwników. Barwa i smak soku zawsze pochodzą z owoców lub warzyw, z których został wyprodukowany. Dlatego jest to produkt w pełni naturalny. 

Zgodnie z prawem od 28 października 2013 roku (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/12/WE z dnia 19 kwietnia 2012 odnosząca się do soków owocowych oraz Rozporządzenie Ministra i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. – Dz.U. 2013 poz. 327) do wszystkich soków owocowych i pomidorowych wprowadzanych na rynek (w butelka i kartonach, NFC i odtworzonych z soków zagęszczonych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych)zabronione jest dodawanie jakichkolwiek cukrów (np. glukozy, fruktozy,  sacharozy (cukier biały), syropu glukozowo-fruktozowego) lub innych substancji słodzących. W sokach tych jest zatem dokładnie taki sam rodzaj cukru i w takiej samej ilości jak cukier zawarty w owocach czy pomidorach z których ten sok został wyprodukowany.

www.kups.org.pl

Stopka strony

Profil w serwisie Facebook

© 2016 Sok Oryginalny - wszelkie prawa zastrzeżone

projekt Emdwa; programowanie Studio Projektowe codeX

do góry